Vyššie poplatky za registráciu áut sa nepáčia zamestnávateľom

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Zvyšovanie správnych poplatkov sa nepáči zástupcom zamestnávateľov, ktorí namietajú najmä rast poplatkov pri registrácii automobilu. "Mala sa týkať luxusu, ale bude sa aj bežných dodávkových vozidiel používaných na podnikanie," upozornil dnes po rokovaní tripartity prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka.

Zdôraznil, že rezortom financií odhadovaný pozitívny dopad v miliónoch eur môže byť nakoniec aj negatívny. "Začnú sa vozidlá evidovať v susedných štátoch," dodal s tým, že tak štát môže prísť nielen o tento poplatok, ale aj o daň z pridanej hodnoty pri nákupe. Legislatíve vyčítal aj neštandardný postup a účinnosť už v tomto roku, a tak navrhol jej odloženie od januára 2013.

"Tento zákon je naozaj spojený aj so snahou získať dodatočné zdroje do štátneho rozpočtu už v tomto roku," zdôvodnil šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD). Pripustil však možné zmeny v nastavení, v odlišnej zmene účinnosti poplatkov. V dialógu chce pokračovať, ale upozornil na iné videnie sveta medzi ministerstvom a zamestnávateľmi.

Novela zákona o správnych poplatkoch zavádza vyššie poplatky za registráciu automobilov, pričom sadzba bude odstupňovaná v závislosti od výkonu motora. Nové poplatky sa budú vzťahovať na vozidlá spadajúce do kategórie stredná trieda, vyššia stredná trieda a luxusné automobily a SUV. Za prvý zápis vozidla do výkonu motora 80 kW zostane poplatok na doterajšej úrovni 33 eur, pri vyššom výkone sa bude pohybovať od 167 eur do 2997 eur.

Zvýšiť sa má tiež poplatok za vydanie osvedčenia o registrácii autoškoly, z doterajších 66 eur na 100 eur, či za vydanie dopravnej licencie na vnútroštátnu pravidelnú autobusovú dopravu zo 66 eur na 85 eur. Mení sa aj spoplatnenie povolenia na zvláštne užívanie diaľnic, ciest a miestnych komunikácií na prepravu nadmerne ťažkých a rozmerných predmetov alebo za uzávierku diaľnice a rýchlostnej komunikácie.

Rezort financií z nových poplatkov očakáva ešte tento rok prínos do rozpočtu v sume 7,118 milióna eur a v budúcom roku 29,722 milióna eur. V ďalších rokoch sa majú výnosy ďalej zvyšovať, a to na 34,878 milióna eur v roku 2014 a 35,729 milióna eur v roku 2015.
 

Vyberte región